Дата
26/04/2024 - 11/05/2024
11:00 ч - 20:30 ч


Хималаите – дом на най-високите върхове в света!

Хипнотизиращи гледки, необятна и могъща красота!

Ще се докоснеш до културата, традициите и начина на живот на шерпите в планинската земя. Изкачваме се до Еверест базов лагер, там откъдето тръгват всички покорители! Ще изкачиш известния връх Кала Патар (5550 м.), за да видиш най-високият връх на земята така близо, че ще ти се прииска…. хммм… е ще помечтаем 😀

Опияняващи гледки към гигантите Лхотце, Нупце, Макалу, Чо Ойо и още много други!

Не! Не си мисли, че не би могъл да се справиш! Трекинга до Базов лагер Еверест е възможен за всеки планинар! Няма трудни участъци, не се изисква специална подготовка или екипировка! Повече инфо в раздел „Подходящо за“.

Да те върна към Магията, до която ще се докоснем по време на Непалското ни приключение, е заслужава си всяко усилие и всеки похарчен лев! Ама много си заслужава! Исторически будистки манастири, борови гори, потоци, реки, ледници, фамозни изгреви и залези. Високопланински села, борови и рододендронови гори, богата флора и фауна, както и куп още интересни места.

В Непалската столица – Катманду ще обиколим забележителностите, ще имаме вечер в традиционен ресторант с местни деликатеси, народни танци и представления от Непалския бит и култура.

Честно ли? Това е от онези приключения, които те променят! Помниш ги цял живот и не спираш да мечтаеш за тях отново и отново…

Преоткрий себе си в света на елементите!

Стягай раницата!

Готов ли си да изследваш Хималаите?

 

📌 АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА:

Преход до Базов лагер Еверест в най-добрият сезон – края на април и началото на май;

Също така е нужно да си вземеш САМО 6 дни отпуск 🙂
Подходящ за хора с няколко прехода из българските планини. Не се изисква специална подготовка или екипировка;
Възможно най-оптималния аклиматизационен план! Не е необходим предишен опит с изкачване на големи височини;
Опитни англоговорящи водачи и носачи на багажа (шерпи) по време на целия ни преход в планината;
Професионален български водач и представител на 5 Elements Tours;
Всички нощувки по време на трека са в уютни лоджи – къщи за гости, двойни стаи с единични легла;
Туристическа обиколка в Катманду около всички паметници на културата – ЮНЕСКО;
Потапяне в атмосферата на Непалския бит и култура, шерпски села и училища;
Посещение на древни храмове и наследства, цивилизация и история. Най-големия Непалски манастир – Тенгбоче, както и посещение на музей с колекция от древни предмети;
ТОП организация по отношение на визи, разрешителни, полети, трансфери и настаняване;

✔️ Сертификат за завършване на трекинга;
✔️ Подарък фирмена тениска и сувенири;

ГОТОВ ЛИ СИ ДА ИЗСЛЕДВАШ ХИМАЛАИТЕ?

😀
Помни! Това е от онези приключения, които те променят! Помниш ги цял живот и не спираш да мечтаеш за тях отново и отново…

🚶‍♂️🚶‍♀️

Трекингът до базовия лагер на Еверест е умерен преход, което е добре за тези туристи, които имат опит с изкачвания в България.

Не е необходимо да се провежда специално обучение, но трябва да може да ходиш всеки ден около 5/6 часа.

ТРУДНОСТ: 3 от 5 / Средна;

Базов лагер Еверест ни очаква 🙂 Готов ли си?

Не се препоръчва на хора със сърдечни, белодробни и кръвни заболявания, както и за лица с ограничена подвижност;

Очевидно, щом си стигнал до тук, имаш интерес, а ние искаме да те заведем и покажем Хималаиските планински картини! Да ти създадем емоция и да видим усмивката на лицето ти 😃 ФАМОЗНИ ГЛЕДКИ! Няма снимка или видео, които да пресъздадат това, което ще видиш със собствените си очи!

Ето я и ПРОГРАМАТА:

Приятно четене Приключенецо 😃

Ден 01 – 26.04.2024 г. 

Събиране на групата на летище София в 11:00 ч.  Полет до Катманду. Пристигане сутринта в 08:30 ч. на 17.04.2024 г. в столицата на Непал.

*Полета може да е през Дубай, Доха или Истанбул… в зависимост от обявените цени на полетите! Търсим най-удачния вариант за нашата група!

Ден 02 – 27.04.2023 г.

Трансфер летище – хотел. Настаняваме се и отпрашваме с частния ни шофьор из цветните улици на Катманду. Потапяме се в Непалското ни приключение и разглеждаме забележителностите. Следобед ще се срещнем с нашите партньори и водачи за предстоящия трек.

Вечерта сядаме в традиционен ресторант, където освен, че ще опитаме местни ястия и деликатеси, ще се насладим на народни танци и представления от Непалския бит и култура.

Ден 03 – 28.04.2024 г.  

Закуска. Трансфер до малко летище и кратък 30-минутен вътрешен полет до Лукла. Полет изълнен със зашеметяващи гледки, усмивки, въздишки и адреналин! …виж във видеото. Изсеченото в скалите летище Тензинг-Хилари ще те впечатли! Заобикалящата го красота те подготвя за предстоящото ни вълнуващо Хималайско приключение…

Стартираме по стъпките на Едмънд Хилари към Базов лагер Еверест!

Преход до Фхадинг и нощувка на 2652 м.

  3 часа;    8 км   спане в лоджа

 Пълно изхранване за деня


Ден – 04 –  Трекинг до Намче Базар – „входа за Еверест“ (3440 м);

Отправяме се към столицата на шерпите! Приятен преход покрай реката Дуд Кози и необятните свещени Хималаи. Няма как да изпуснем прочутите мостове Ларца по пътя ни към Националният парк Сагарматха и Намче. След преминаването на най-високият мост в Непал и при ясно време ще можем да зърнем за пръв път най-високият връх в света – Еверест 😍

Настаняване в Намче и обяд. Разходка до музея на шерпите разположен на хълм с приказна гледка към връх Тамсерку (6623 м).

6 часа;    10км   спане в лоджа

 Пълно изхранване за деня


Ден 05 – Ден на аклиматизация

След закуска ще погъделичкаме сетивата… Отиваме до най-високата точка в местността Кумбу – Еверест Вю Хотел (3880 м). Пием по чаша чай на верандата и мечтаем… мечтаем на фона на внушителната гледка – връхната пирамида на Еверест. Заобикалящите ни гиганти допълват магията! Фамозни гледки!

Уникални гледки по време на цялото приключение 🙂

Трекваме до близкостоящото село Кхумдунг (3780 м.), най-голямото шерпско село в района на Кумбу. Ще разгледаме манастира известен с това, че показва черепа на Голямата снежна стъпка Йети и училището създадено от Едмънд Хилари. Ще посетим и традиционните къщи на шерпите, тъй като в това село са останали още няколко.

5/6 часа;    7 км   спане в лоджа

 Пълно изхранване за деня

Ден 06 – Трек от Намче Базар до Тенгбоче (3860 м);

Днес се отправяме към каньона Кхунде и най-известният манастир с 360-градусова панорама. Кацнал на високо Манастирът Тенгбоче предоставя феноменални гледки към върховете Еверест, Нупце, Лхотце, Ама Даблам и Тамсерку. Популярното тук е наблюдаването на залеза на фона на изброените върхове. Там са и ни очакват в цялата си прелест!
През октомври ще станем свидетели и на подготовката за ежегодния свещен фестивал Мани Рамду. Изграждането на пясъчна мандала с цветен пясък със сложен и символичен дизайн е един от етапите, на които можем да се насладим.

5 часа;    10 км   спане в лоджа

 Пълно изхранване за деня

Ден 07 – Трек от Тенгбоче до Дингбоче (4410 м);

Ставаме рано, закусваме и се отправяме към река Имджа Хола. Преминавайки през древни гори постепенно се изкачваме към високопланинските красоти. Ще направим някоя и друга среща с местните якове и овце и ще спрем за обяд в Пангбоче. Пресичайки реките Имджа Хола и Кхумбу Хола ще се озовем в Дингбоче. Селото се намира точно под огромната и внушителна част на връх Ама Даблам (6856 м.) Започваме да усещаме вече надморската височина, движем се по-бавно и пием повече течности! Почивката в Дингбоче е жизненоважна! Ще направим кратка разходка по долината на Иджа до малкото селце Чукхунг, откъдето ще се главозамаем от невъзможно огромното южно лице на Лхотце.

6 часа;    11 км   спане в лоджа

 Пълно изхранване за деня

Ден 08 – Ден на аклиматизация – Изкачване на връх Нагарджун (5083 м)

Закусваме се и се подготвяме за първо излизане на над 5000 метра. Панорамни площадки, взривяващи кръвта гледки и заслужени награди за положените усилия! На обяд релакс и възстановяване с топла супа. Почивка и свободно време.

5 часа;    6 км   спане в лоджа

 Пълно изхранване за деня

Ден 09 – Трек от Дингбоче до Лобуче (4910 м);

Денят ни започва с постепенно стръмно изкачване до Дугла, където ще спрем за ранен обяд. Напредвайки нагоре ще навлезнем в района на ледника Кхумбу. Пътеката ни отвежда до мемориала на известните алпинисти Скот Фишер и Бабу Чири Шерпа, както и на нашият първи алпинист покорил върха – Христо Проданов. Неусетно след това достигаме Лобуче. Малко високопланинско селце, от което гледките към Лхотце и Нупце са фантастични! Релакс и нощувка с мисълта за следващия ден…

5 часа;    8 км   спане в лоджа

 Пълно изхранване за деня

Ден 10 – Трек до Базов лагер Еверест (5364м) – Горакшеп.

Денят настъпи! Ставаме рано, закусваме и се отправяме към Базов лагер Еверест. Преминаваме през Горакшеп, хвърляме раниците и обядваме. Време е да достигнем лагера разположен в средата на легендарния ледник Кхумбу, от който всички алпинисти тръгват да покоряват най-високият връх в света – Еверест!

Ако имаме сили ще изкачим Кала Патар (5545 м) още следобед, за да се възхитим на прелестния залез от високо!

8 часа;    11 км   спане в лоджа

Пълно изхранване за деня

Ден 11 – Горакшеп – Кала Патар (5545 м) – Пангбоче (3930 м);

Залеза си заслужава от връх Кала Патар, но ако трябва да сме честни, изгрева е още по-възхитителен! Днес ставаме рано, слагаме челниците и правим нощно изкачване на върха. Омайваща гледка от слънчевите лъчи целуващи Гигантските планини. Изгрев с внушителна гледка към връх Еверест, която ще остане завинаги в съзнанието ти! Всяка трудност и положено усилие до тук си струва!

Това са Хималаите!

До река Дудх Коши се стига след дълго спускане. Следваме красотите чак до Пангбоче (3930 м), релакс и нощувка.

8 часа;    15 км   спане в лоджа

Пълно изхранване за деня

Ден 12 – Пангбоче до Монджо (3440 м);

От Пангбоче маршрутът се спуска към брега на реката, за да премине покрай моста Imja Khola и след това продължава към Тенгбоче. Преминаваме през река Дудх Коши по висящ мост по пътя към Фунги Тханга. За да стигнем до Намче Базар, минаваме през селата Ташинга и Санаса. След това, за да стигнем до Монджо, преминаваме през великолепните пейзажи и Ларджа Добхан.

Преходи за любители

Нощувка в Монджо.

8 часа;    11 км   спане в лоджа

Пълно изхранване за деня

Ден 13 – Трек от Монджо до Лукла (2800 м);

Слизайки в Лукла, мятаме багажа в хотела, разхождаме се из малкото селце от край до край и е време за празненства! Шерпи, водачи, целият ни екип превърнал се в едно голямо семейство ще разпуснем подобаващо. Благодарим на всички включили се в експедицията и допринесли за доброто ни изкарване с едно запомнящо се парти. Ще пеем, ще танцуваме и ще полеем последната ни вечер в района на Кумбу.

4 часа;    10 км  спане в лоджа

Закуска и обяд; Вечерта купона е от нас 😉🥳

Ден 14 – 09.05.2023 – Полет от Лукла до Катманду

Ранен 30-минутен полет до Катманду. По обяд се настаняваме в хотела в Непалската столица и излизаме да доразгледаме каквото не сме успяли през първия ден. Вечеря в традиционен ресторант с екипа и водачите, за да отбележим отново забележителния ни трек до Базов лагер Еверест.

спане в хотел;

*Ден 15 – 10.05.2023 г. Свободен ден в Катманду

Имаме на разположение още един ден в Катманду. Денят се явява и резервен в случай, че някъде по цялата програма се наложи изчакване поради влошаване на метеорологичната обстановка!

В столицата на Непал, определено има какво да се види 😉

Ден 16 – 11.05.2024 г. / събота / – Полет към България…

Колкото и да не ни се иска дойде време да се прибираме… Ранен полет сутринта. Имаме 6 часов престой ( с Turkish airlines, ако са билетите ). Кацане в България вечерта в събота в 20:30 ч.

Преоткрий себе си в света на елементите!

Готов ли си? Стягай раницата!

По време на цялата програма настаняване само в двойни стаи с единични легла.

Имаме 3 нощувки в хотел*** в столицата на Непал – Катманду.

Както и 11 нощувки в лоджи / къщи за гости / като нашите хубави хижи;

⭐️ 3755.00 лева

🙂 ВКЛЮЧВА:
✔️ Всички трансфери в Катманду, Непал;
✔️ 3 нощувки и закуски в хотел**** в столицата;
✔️ Обиколка на всички забележителности в Катманду;
✔️ Вътрешен полет Катманду – Лукла – Катманду;
✔️ Всички нощувки в удобни лоджи (хижи) по време на трекинга в планината;
✔️ Изхранване по време на целия преход в планината: закуска, обяд и вечеря;
✔️ Опитен английско говорящ водач/сердар за времето в планината;
✔️ Български опитен водач и представител на компанията;
✔️ Всички разходи за обслужващият персонал на нашата експедиция: заплата, застраховки, оборудване, храна, настаняване и самолетни билети;
✔️ Необходимите документи и разрешителни за прехода (TIMS и Национален парк);
✔️ Груповата екипировка за провеждане на експедицията;
✔️ Сертификат за завършване на трекинга;
✔️ Фирмена тениска и сувенири от 5 Елементс;
✔️ Вечеря в традиционен Непалски ресторант с местните водачи;
 
😔 НЕ ВКЛЮЧВА:

❌ Самолетен билет София – Катманду- София (около 750.00 евро, с включен 20 кг чекиран багаж, 7 кг ръчен, както храна и напитки по време на полета);
❌ Туристическа застраховка за пътуване в чужбина + хеликоптерно спасяване (около 80.00 лева);
❌ Носачи на багажа – шерпи по време на прехода – $200.00 – един носач за двама души, който може да носи до 25.00 кг.
❌ По $1 за всеки килограм багаж над допустимите 15 кг. за вътрешния полет Катманду – Лукла – Катманду
❌ Наем на спален чувал, ако се нуждаете по време на прехода – $1 на ден;
❌ Непалска виза ( $30.00);
❌ Входни такси за посещение на музеи и забележителности;
❌ Допълнителни нощувки в Лукла или Катманду, ако такива се налагат;
❌ Бакшиши за носачите и местния водач – очаквано около 120 долара на участник – задължителни);
❌ Лични разходи;

📌 ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА РЕЗЕРВАЦИЯТА: със заплащане на капаро в размер на 755.00 лева;

*Останалата част от сумата се превежда на две равни вноски до 22 март 2024 г.

Всички плащания се извършват по банков път по сметка на туроператора.

След резервация ви подготвяме и изпращаме индивидуален договор за организирано туристическо пътуване.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА:

Като за висока българска планина зимно време, но без котки и пикел.

ТРЕКИНГ:

✔️ Туристическа дневна раница 15 / 35 литра;
✔️ Планински обувки: трисезонни обхващащи глезена;
✔️ Обувки за лоджите (наградата след дълъг преход);
✔️ Чорапи мерино с различна дебелина;
✔️ Леки трекинг панталони;
✔️ Трекинг шорти;
✔️ Тениски и бельо;
✔️ Щеки – препоръчително;
✔️ Слънчеви очила – задължително;
✔️ Шапка с козирка – тип бейзболна;
✔️ Бъфче;

ЗА СТУДЕНО ВРЕМЕ:

 Връхно яке с мембрана;
Панталон – зимен, гортексов, водо и ветрозащитен;
 Полар;
 Термобельо горно и долно (мерино);
Яке – тип пухенка;
Ръкавици – 2 бр. (олекотени и едни по-дебели)
 Зимна шапка;

АКСЕСОАРИ:

 • Филтри, таблетки или помпичка за пречистване на вода;
 • Бутилки за вода – минимум 3 литра обща вместимост;
 • Челник;
 • Външни батерии – поне 2 бр.
 • Водонепромокаема торбичка;
 • Лекарство за височинна болест – Ацетазоламид;
 • Мини шах, табла, карти за игра и др.

ЗА СПАНЕ:

 • Спален чувал (с температура на комфорт -15 и -20);
  *Може да се наеме в Катманду по $1 на ден;
 • Комплект чаршафи (по желание);

ЛИЧНИ КОНСУМАТИВИ:

 • Слънцезащитен крем – минимум 50 фактор;
 • Дезифектант за ръце;
 • Тоалетни принадлежности;
 • Кърпички за лице и тяло;
 • Сапун;
 • Балсам за устни;
 • Лекарства по ваша преценка;

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:

Допълнителни паспортни снимки – 4 броя;

Фотокопие на международен паспорт – 2 броя;

Ако някой има питане за каквото и да било по екипировката – звъннете, пишете, на разположение съм – Йордан, тел. 0877 755 872

🌄🌈☀️🗻❄️👌

Събитието се осъществява при минимум 6 участника;

Възможно е изкачване и при 5 участника с допълнително уточняване на доплащането и съгласие на участниците;

Пълно съдействие от нас по отношение закупуването на самолетни билети.

СРОК ЗА УВЕДОМЯВАНЕ ПРИ НЕДОСТАТЪЧЕН БРОЙ ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ:

 • 35 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – в случай на пътувания с продължителност по-голяма от 6 дни.
 • В СЛУЧАЙ НА ОТМЯНА НА СЪБИТИЕТО – 100% ВЪЗВРЪЩАЕМОСТ НА ЗАПЛАТЕНОТО КЪМ ТУРОПЕРАТОРА;

АНУЛАЦИИ:

Резервацията е валидна при заплатено капаро или изцяло уредени плащания. В случай на отказ СЛЕД 15-ТИЯ ДЕН ОТ РЕЗЕРВАЦИЯТА И ЗАПЛАТЕНО КАПАРО, то сумата представляваща капаро не се възстановява! При пълно заплащане разликата между капарото и останалата сума може да се възстанови при заявен отказ от участие чрез имейл до info@5elements.bg най-малко 60 дни преди датата на отпътуване.

Имайте предвид, че се резервират места по лоджите доста предварително и се заплащат от нас. В Непал идват хора от цял свят, а изкачването до Базов лагер Евересест е една от най-предпочитаната дестинация. Защо? Ела и ще разбереш 😉

Еверест

РЕЗЕРВИРАЙ!